Insya’allah resepi ini di samping sedap dan halalan toiyiba, juga baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak fiber. Lebih enak jika dimakan sejuk.
Dinginkan puding di ruangan biasa dalam peti sejuk dan JANGAN SESEKALI masukkan ke ruangan FREEZER. Kalau puding dah keras membeku, apabila ia kembali ke suhu normal, anda akan dapati teksturnya telah berubah menjadi “berurat-urat” atau “bersakar” dan tak sesuai dimakan, hanya layak ditongsampahkan!
PUDING JAGUNG
Bahan-bahannya;
- Tepung Kastard 1 cawan
- Air Masak 5 cawan
- Susu Cair (Optional) 1 tin
- Jagung Dalam Tin (Jenis Krim) 1 cawan
- Gula Pasir ½ cawan
- Garam 1 sudu kecil
Cara Membuatnya;
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk atau kuali.
- Kacau bahan sehingga rata dan tidak berketul-ketul.
- Siapkan dapur dan masak dengan api sederhana.
- Sentiasa kacau hingga adunan menjadi likat dan berkilat.
- Proses memasak memakan masa dari 30 hingga 60 minit bergantung kepada tahap kekuatan api. Saya sarankan gunakan api sederhana besar pada permulaan tetapi jika dah hampir likat, bolehlah kecilkan api.
- INGAT, anda harus sentiasa mengacau adunan untuk memastikan tidak berketul dan hangus!
- Setelah likat dan berkilat, tuangkan adunan ke dalam mangkuk atau bekas.
- Biar ia sejuk dalam suhu bilik atau kalau tak sabar sangat, sila rendam bekas kedalam air. Pastikan air tu tak masuk ke dalam puding ya!
- Setelah itu masukkan ke peti sejuk.
KUAH BUAH-BUAHAN (Kuah Cocktail)
Bahan-bahannya;
- Buah-Buahan Dalam Tin / Cocktail Fruit 1 tin
- Susu Cair 1 tin
- Gula Pasir 4 sudu besar
- Garam ½ sudu kecil
- Tepung Jagung (Optional) 1 sudu besar
- Air Masak ikut kesesuaian
Cara Membuatnya;
nie meth0d die tau...bhn2 nye sume yg d`sbut kn d`ats tu ye....hik3...cam xcye plak dah jdi...hasil tngn sndri tau...nmpk sdp kn..???
nyuuummm.....nyuuummmm.....sdp nye....hahaha
mnarik bukan wrna nye....???...msti cuba tau....
part nie yg mmerlukn kn ksbran yg tggi..hahaha
yesss...siap p0n....hahaha....
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana kecil.
- Bila dah mendidih, sila tutup api dan sejukkan.
- Jika anda dapati kuah terlalu pekat, sila tambahkan air masak mengikut kesesuaian yang anda perlukan.
- Jika anda merasakan kurang manis, sila tambah gula pasir atau gunakan SUSU/KRIMER PEKAT MANIS.
- Setelah selesai memasak, sila sejukkan kuah dengan suhu bilik.
- Apabila kuah telah bersuhu normal, masukkan ke dalam peti sejuk.







0 comments:
Post a Comment